21. november kl 19.00: Medlemsmøte med foredrag av Per Øyvind Sandberg

Per Øyvind Sandberg har tatt på seg å holde kåseri om husmannsvesenet på Hedmarken. Møtet holdes på Buttekvern 21. november kl. 19.00. Inngangsprisen er kr. 70,- og at det blir uttrekkspremie på billetten. Vi serverer som vanlig kaffe og kake etter kåseriet.

1. september med historisk vandring i Nybygda.

Det ble arrangert historisk vandring med Furnes Historielag i øvre Nybygda søndag 1. september. Referat kommer!

24. august, busstur til Finnskogen med Svullrya og til Kongsvinger festning

Furnes og Veldre historielag arrangerte busstur til Finnskogen den 24. august. Etter et par timers kjøretur fra Brumunddal, ble det en kaffestopp ved Skasen-sjøen, der det var blikkstille vann. Kaffe og kringle smakte godt i det fine sensommerværet. Klokken 11 var vi fremme ved Finnskogsmuseet i Svullrya som egentlig korrekt skulle ha vært Svullria i følge den lokale guiden, for y var ikke en vanlig bokstav i det lokale alfabetet. Svull etter issvull og ria var en bygningstype, der de tørket svedjerugen. Hun måtte dele oss i to grupper for det var ikke plass til alle inne i røykstua i hovedhuset. Foredraget hennes var på ca 40 minutter, der hun fortalte om opprinnelsen til bosetningen på Finnskogen på 1600-tallet. Skogfinnene var et naturfolk, og nærhet til naturen skapte en egen utnyttelse av skogen. Det tok tid med svedjebruk men etter noen år ble det bedre avling, slik at de levde godt der inne i skogen. Men å ha trær tett innpå seg skapte også en egen overtrokultur.

Etter Finnskogsmuseet var neste stopp ved museet etter forfatter og president på Finnskogen, Åsta Holth, også dyktig innen hagebruk og kunst- og håndverk. Riktignok var det ingen guide som møtte opp, slik at det kun ble med en halv times vandring i hagen.

På Bøndenes hus i Brandval var det avtalt middag og det var spesielt godt med varm mat, etter å ha vært ute i frisk luft i lengre tid. Etter kaffe og dessert hadde det vært godt med en middagshvil, men en turbuss ønsker ikke å vente altfor lenge.

Neste og siste stopp var Kongsvinger festning, for noen av oss et godt kjent sted som hadde vært stasjonert der i yngre dager. En engasjert guide forklarte bakgrunnen til at festningen ble bygget, og at selv om den ikke har vært utsatt for direkte strid har den hatt en effektiv plassering. Hun fortalte at uten den hadde det kanskje heller ikke vært noen by i Kongsvinger. Men de som var dømt til å være slaver i festningen hadde ikke noen fremtid å se frem til.

Lørdag 29. juni, Veteranbussturen til Gjøvik

Vi var 33 personer med Lars som stødig sjåfør. Lars hadde som vanlig bestilt fint vær. Turen gikk først til Gjøvik’s tak Eiketunet friluftsmuseum hvor vi fikk omvisning i hus og stuer fra 17- og 1800 tallet. Bl.a. inspiserte vi ei godt bevart mølle, et blikkenslagerverksted og stua til Olaf Hoffsbakken som tok gull i kombinert i VM i 1938. Olaf var også med og grunnla Gjøvik skifabrikk.

Friluftsmuseet er virkelig verdt et besøk.

Turen gikk så til Gjøvik gård der den hvite bygningen ruver god i parken. Huset ble påbegynt i 1804 og sto ferdig i 1810. Det het da at det var det største huset noen noensinne hadde sett. Det er oppført i utmurt bindingsverk som er rappet og kalket. Bygning er i to fulle etasjer med 16 rom samt et høyt loft. Vinduene i annen etasje er originale fra Gjøvik glassverk. Glassverket ble etablert i 1807 av huseieren Caspar Kauffeldt født i 1773 på Biri og gift med Ingeborg Lysgaard. De hadde sønnen Wexel Hansen Kauffeldt som overtok glassverket i 1840, men da faren døde tre år senere opphørte bedriften. Da Wexel døde i 1860 testamenterte han formuen sin til offentlige formål under forutsetning av at Gjøvik fikk bystatus innen 5 år. Det skjedde i 1861. Rommene i huset må oppleves.

Til slutt var det konsert i parken med viseklubben Børre. Bl.a. spilte de Vaselina,s «feil sie ta Mjøsa i buss». Etter en opplevelsesrik dag fikk Lars oss over på rette sia ta Mjøsa i veteranbussen. 


konduktøren, Mikkel Erik Hangenholen

Nok en vellykket tur!

Ref: Tove Nordlien


Torsdag 23. mai, arrangerte historisk vandring «Fra smia til smed Berg - Ikea» i Nydal kl 19.00

 

Leder Per Sandbakken ønsket 45 personer velkommen på tur. Randi H. Kjøbstad ledet oss gjennom Nydal, og som den gode formidler hun er, fortalte hun om mennesker, hus og artige episoder som hun husket fra sin oppvekst på 1950 tallet. Hun vokste opp på "sentralen" og kjente godt til stedet. Nydal var et sentrum i Furnes med riksveg 50 tvers igjennom. Butikk, post, kafé, verksteder og drosjer etablerte seg der.

Turen startet nederst i Langbakken. Der lå smia til smed Berg. De fleste i Furnes kjente til smed Berg eller sønnen Johan som arbeidet i smia.  Berthe Berg hadde et baksthus bortenfor smia. Hun var ei kjent bakstkone. Husa er nå revet for å gi plass til ny E-6. Men brua over vegen nederst i Langbakken heter Høgsrud bru, oppkalt etter huset til smed Berg.

Vi gikk videre sørover, over gangbrua og kom til Gråten. Randi sa at her startet eller sluttet Nydal alt etter om en kom fra nord eller sør.

På den andre sida av Gråten lå Engeliverkstedet. Der fikk en reparert mopeden eller motorsykkelen sin. Birger Engeli som drev verkstedet var også en ivrig speedwaykjører. Engeliverkstedet står fremdeles, men er nå omgjort til privatbolig. Bortenfor Gråten lå det en garasje hvor Furnes Brannkasse hadde sin brannbil stående. Far til Randi var sjåfør på den. Ovenfor garasjen bodde Kristian Kvarstad. Han var drosjeeier og medeier i bensinstasjonen som lå lenger sør. Ved siden av Kvarstad lå Nydal Landhandleri. Thor Bøhmer fortalte om etableringen av butikken. Den vanskelige økonomiske perioden på 1920 tallet påvirket handelen.

På den andre sida av sjåsjeen (chausseen) lå meieriet. Det huset både frisørsalong og bakeri, og litt lengere sør lå nevnte bensinstasjon og drosjesentral. Rett ovenfor lå kaféen som ble et samlingspunkt i Nydal. Anna Engeli drev kaféen, mens Teodor Engeli kjørte drosje.

Vi gikk videre opp Kløvstadbakken og kom til sentralen. Randi inviterte alle inn til en hyggelig stopp med kaffe og kringle. Hun fortalte om arbeidet på sentralen, om etablering av Furnes telefonforening og videre etter at staten tok over. Rett ovenfor sentralen lå Myrdal trevareforretning drevet av Helmer Sørum.

Vi gikk videre sørover. Mange av husene som ligger der stod også i Randis oppvekst. Nå er de selvsagt modernisert. Et hus som nå er revet tilhørte Nils Bjerklund. Der startet den beryktede Dødssvingen. Det var en skarp sving med skog på begge sider, og som Thor Bøhmer fortalte, skjedde det ei dødsulykke der med sveiseren på Stor Gålås. På den andre sida av Dødssvingen lå huset til Engen i nærheten av Ikea der vandringen ble avsluttet. Ikea-området preges nå av en omfattende etablering av ny virksomhet.

ref. John Bryhn Berg,  foto: Tormod Skaare

 

Medlemsmøte 30. apr 2019, Buttekvern

Presten i Furnes, Anders Skeistrand, fortalte fra et rikholdig liv. Se Nyheter!

Årsmøte i Furnes historielag

Årsmøte ble holdt 28 februar 2019 kl. 1900 på Buttekvern. Årsmøteprotokoll 2019

November 2018: Minner fra Furnes 2018 er kommet!

Den nye årboka er klar til salg og kan kjøpes av styret eller av medlemmer, pris kr 250,-. Ta kontakt!

Æresmedlemmer:

3 nye æresmedlemmer f.v. Francis Bull Enger, Mikkel Erik Hangenholen og Anders Kirkeby med hvert sitt bevis tildelt under vårmøte 2018.


Med hilsen styret i Furnes historielag.