Vårmøte på Buttekverntunet, tema: "Amerikabrev"

ved Linda Stewart, torsdag 12. april 2018, kl 19

Om forfatteren

Linda Stewart er utdannet etnolog fra Universitetet i Oslo, og jobber til daglig ved kulturavdelingen i Hedmark fylkeskommune. Hun er født i England, vokste opp i Nederland og flyttet til Norge i 1982.

I oktober 2017 ble hennes bok «Amerikabrev» lansert. Denne gjennomillustrerte boka forteller historien til husmannsdatteren Randi Pedersdatter Holtseteren (f. 1860) fra Østre Gausdal som utvandret til Amerika i 1889. Gjennom brevene Randi sendte hjem, og de hun mottok i sitt nye hjem i Wisconsin får leseren være vitne til en fascinerende, transatlantisk dialog om nyheter, gleder og savn. Sammen med forklarende fakta skildrer boka et representativt bilde av den norske utvandringen til Amerika.

«Amerikabrev» er forfatterens andre bok. I 1996 kom hennes bok «Bryllup i Norge» om norske bryllupstradisjoner. Hun har i tillegg skrevet flere kapitler i «Norsk Bunadleksikon», og ellers enkelte artikler. Stewart er medlem av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Medlemsmøte ble holdt på Buttekvern 2. november 2017

Tema: Vang/Furnes og den lykkelige skilsmissen ved delingen på slutten av 1800-tallet. Foredragsholder Kjell Børresen!

Busstur til Gausdal og Øyerfjellet 26. august:

Bussturen til Gausdal og Øyerfjellet var godt planlagt ved at turkomiteen hadde kjørt "løypa" på forhånd. Nå ble også været helt perfekt og det så ut som de 47 som var med, koste seg med både været og innholdet på turen.

Første etappe gikk til Saksumdalen til Ulsrud gårdsmuseum i Vestre Gausdal nærmere bestemt Auggedal. En hel gard med gardstun, åker, eng, skog og seter er blitt testamentert til Gausdal Historielag. I arven var også formue og aksjer. Museet drives ved hjelp av avkastningen og utleie av jorda og skogsdrift.

Museet består av flere bygninger, hovedbygning, føderådsbygning, stabbur, stall og flere andre bygninger som danner et tun. Gjennom tidene er ingenting kastet, alt er tatt vare på av husgeråd, møbler, redskaper av ymse slag og all slags hesteredskaper fram til traktor. Mange flotte håndlagde gjenstander, klær, duker og tepper. Alt er registrert fra de aller minste ting til de store. Hele gården framstår slik som den var i bruk , bortsett fra låven som er restaurert og laget om til en sal med amfi. Her er det blant annet maleriutstillinger.

utdrag fra Foreningsnytt i Hamar Arbeiderblad, skrevet av Grethe Heggelund.

Busstur til Kapp 1. juli

Tove Nordlien overrekker gave til museet på Kapp 1. juli!