24. august 2019, busstur til Finnskogen med Svullrya og til Kongsvinger festning
Furnes og Veldre historielag arrangerte busstur til Finnskogen den 24. august. Etter et par timers kjøretur fra Brumunddal, ble det en kaffestopp ved Skasen-sjøen, der det var blikkstille vann. Kaffe og kringle smakte godt i det fine sensommerværet. Klokken 11 var vi fremme ved Finnskogsmuseet i Svullrya som egentlig korrekt skulle ha vært Svullria i følge den lokale guiden, for y var ikke en vanlig bokstav i det lokale alfabetet. Svull etter issvull og ria var en bygningstype, der de tørket svedjerugen. Hun måtte dele oss i to grupper for det var ikke plass til alle inne i røykstua i hovedhuset. Foredraget hennes var på ca 40 minutter, der hun fortalte om opprinnelsen til bosetningen på Finnskogen på 1600-tallet. Skogfinnene var et naturfolk, og nærhet til naturen skapte en egen utnyttelse av skogen. Det tok tid med svedjebruk men etter noen år ble det bedre avling, slik at de levde godt der inne i skogen. Men å ha trær tett innpå seg skapte også en egen overtrokultur.
Etter Finnskogsmuseet var neste stopp ved museet etter forfatter og president på Finnskogen, Åsta Holth, også dyktig innen hagebruk og kunst- og håndverk. Riktignok var det ingen guide som møtte opp, slik at det kun ble med en halv times vandring i hagen.
På Bøndenes hus i Brandval var det avtalt middag og det var spesielt godt med varm mat, etter å ha vært ute i frisk luft i lengre tid. Etter kaffe og dessert hadde det vært godt med en middagshvil, men en turbuss ønsker ikke å vente altfor lenge.
Neste og siste stopp var Kongsvinger festning, for noen av oss et godt kjent sted som hadde vært stasjonert der i yngre dager. En engasjert guide forklarte bakgrunnen til at festningen ble bygget, og at selv om den ikke har vært utsatt for direkte strid har den hatt en effektiv plassering. Hun fortalte at uten den hadde det kanskje heller ikke vært noen by i Kongsvinger. Men de som var dømt til å være slaver i festningen hadde ikke noen fremtid å se frem til.