I strålende solskinn reiste 48 deltagere fra Furnes og Veldre Historielag samt vår egen sjåfør Lars Lund, han loset oss trygt langsmed gule åkere fra Brumunddal-Olrud-Vang til Elverum og Syvmilskogen. Thor Holm fortalte at det i sin tid var planer om jernbane Elverum-Trysil, det ble isteden erstatningsvei og han fortalte om Lasskjørervegen nå kalt Trysilvegen. Det var flere som hadde minner og historier å fortelle så turen gikk fort. Like før Trysil var det kaffepause med nydelig kringle som Anne Hemma hadde bakt.

I Trysil sentrum ble lederen av Trysil historie og museumslag Rolf Nordahl med som kjentmann til Trysil bygdetun. Før besøket i husene fortalte Hilding Spongberg at vi nå var på Norges eldste bygdemuseum stiftet 6/7 1901, forfatteren Sven Moren var sentral i dette arbeidet. Museet i dag omfatter våningshus, driftsbygninger og utmarksbebyggelsen i alt 21 bygninger, som viser hvordan folk i Trysil levde på 1600-1700-1800 tallet. Samlingen omfatter bla. de tre mest vanlige typene av våningshus, treromsstue, loftstue og det akerhusiske stueplan samt et komplett seteranlegg. Vi gikk og tok en titt i husene, store ildsteder, korte senger, eksempler på dekormaling, et flott anlegg. Herfra tok vi en svipptur opp i Fageråsen for å se på hyttebebyggelsen og skiheiser, hva hadde Trysil vært uten dette?

Ferden gikk videre om Jordet, Slettås til Sørlistøa Fløtermuseum.

som ligger idyllisk til ved sjøkanten med utsikt utover Osensjøen, her fikk vi servert kaffe og vaffel som smakte utmerket. Her har det blitt drevet tømmerfløting helt fra siste halvdel av 1700 tallet og fram til 1984. Sørlistøa er et autentisk fløtermiljø med båter, bygninger og gjenstander fra den tiden. Sørlistøa var base for fløtinga i området. De som ville fikk en tur med den gamle slepebåten M/S Trysilknut fra 1914, været var fint så mange tok turen. Inne i museet fikk vi høre mye og se film om den tøffe jobben det var å være fløter, ikke rart at det ble kalt vårens farligste eventyr! Osensjøen er nesten tre mil lang så fløtinga ble derfor både arbeids- og tidskrevende. Det som kanskje gjorde mest inntrykk var treutskjæringene over fløtere og skogsarbeiderlivet laget av kunstnerern Birger Ragnar Nysæther, den var helt utrolig,det ble sagt man kunne kjenne igjen personer fra bygda i hans trefigurer.

Videre gikk turen til Osensjøens adventure hvor vi fikk servert en stor porsjon oksestek,multekrem og kaffe som smakte utmerket. Gode og mette begav vi oss på hjemturen etter en dag med mange inntrykk, en takk til Thor,Ove og Mikkel Erik som hadde lagt opp turen, og til de som bidro med historier på bussen og ikke minst Lars som manøvrerte den lange bussen rundt omkring.

Tove (referent).

 

Fra fløtermuseet i Osen.